Upper Part of a Two-Part Agitator in a Whirlpool Washer Not Working

by Samurai Appliance Repair Man on November 22, 2005

in Washer Repair

Michael wrote:

I have a whirlpool washer. I replaced the transmission with shaft about six months ago. It was working fine.

The agiator goes back and forth but the top agiator that is suppose to turn the cloths down in the tub is not working. I removed the softner cup and o ring lid to check if the nut was tight inside. It was. Any suggestions.  system is about 10 years old. Also replaced the plastic coupler and rubbers.

regards

M. Hudson

If the lower half of the agitator is doing it’s back and forth thing but the upper half ain’t, then you need to replace the agitator dogs (or “dawgs” as they say at my alma mater, the University of Georgia).


Find Appliance Parts & Diagrams Here
Enter a model number, part number, type of appliance, brand, or even a part description.
 

365-day return policy on all parts ordered through this site!

{ 2 comments… read them below or add one }

hmerritt November 27, 2005 at 9:12 pm

Following the link to replace the agitator dogs I wasn’t sure if it was saying to replace the whole agitator? I have a Roper that is doing the same thing and wandering if I just order those pieces or the whole agitator?

Thanks so much-
H. Merritt

Samurai Appliance Repair Man November 28, 2005 at 7:35 am

The link for the agitator dogs is applicable to any Whirlpool-built washer (such as the Roper) with the two-part agitator. How can you tell if yours it the two-part agitator? ‘Cuz it has two parts! You’ll see a seam about halfway down.

Previous post:

Next post:

Real Time Web Analytics